Що вигідно, бойлер чи централізоване гаряче водопостачання?

Що вигідно, бойлер чи централізоване гаряче водопостачання?

Що вигідно, бойлер чи централізоване гаряче водопостачання?

З підвищенням тарифів на централізоване гаряче водопостачання та електроенергію, пересічні громадяни почали вагатися чи варто купувати бойлери. Також виникає багато дискусій щодо вибору приладу з нагріву води та найбільш ефективної економії. Сьогодні на ринку України запропоновано досить велика кількість виробників і різноманітних моделей електронагрівальних пристроїв із застосуванням інноваційних технологій. Так що вигідніше бойлер чи централізоване гаряче водопостачання?

З 1 жовтня у Голосіївському районі столиці ПАТ АК «КИЇВВОДОКАНАЛ»  встановив тариф по холодному водопостачанню 13,66 грн. за 1 куб.м. та 6,86 грн. за 1 куб.м. використаної гарячої води на утримання водопровідних мереж. Для абонентів які сплачуть в ЖЕО ТОВ «Ліко-Житлосервіс» тариф на централізоване водопостачання гарячої води становить 67,94 грн. за 1 куб.м. Оскільки вищезазначені тарифи сплачуються разом – загальна вартість ГВП (гарячого водопостачання) становить 74,80 грн. за 1 куб.м.

Розглянемо роботу бойлера де коефіцієнт корисної дії (ККД) на пряму залежить від кількості води в електронагрівальному приладі та від електронагрівального елемента (тЕн). Енергоефективність – це відповідності приладу стандартам (EnergyLabelingDirective, ELD) що позначається загальновстановленим маркуванням у відповідності із директивою Європейського парламенту. 

Клас енергоефективності                                          

Сезонний коефіцієнт, ηs, %

А +++

ηs≥ 150

А ++

125 ≤ηs< 150

А +

98 ≤ηs< 125

А

90 ≤ηs< 98

В

82 ≤ηs< 90

С

75 ≤ ηs < 82

D

36 ≤ηs< 75

E

F34 ≤ηs< 36

Встановлення температури води у нагрівальному приладі 50-60 ºС значно зменшить електроспоживання, утворення накипу, збільшить ресурс ТЕНа. Бойлери з механічним регулюванням мають відмітку енергоефективного положення, а з електронним функцію програмування режимів економії електроенергії.


Режим очікування сучасного водонагрівача забезпечує падіння температури не більше 0,2 – 0,5 ºС за годину зі споживанням 1 кВт*г протягом доби що складає близько 1 грн. При розрахунку нагріву обов’язково враховується літня температура води близько 17 ºС та зимова на рівні 7 ºС. з економним режимом використання ГВП 50 ºС.

Так як вартість електроенергії в державі на сьогодні становить 0,6 грн. до 100 кВт*г/місяць; 1 грн. від 100 до 600 кВт*г/місяць і 1,60 грн. більще 600 кВт*г/місяць. При розрахунку по формулі приймаємо значення до 600 кВт*г/місяць.

Розрахунок споживання електроенергії

Показники розрахунку                                                       

Показники значення

Температура холодної води

7 ºС

Температура нагріву води

50 ºС

Об’єм води що нагрівається

50 л.

Коефіцієнт корисної дії

97%

Витрата електроенергії на нагрів

2 кВт./год

Вартість розігрітої води

Тариф на електроенергію, грн../кВт.год

1 грн.

Потужність нагрівача, кВт

2 кВт

Час нагріву

2 год. 25 хв.

Вартість розігрітої води

2 грн. 50 коп.

Підставляємо вищезазначені показники до розрахункової онлай формули що доступна в мережі інтернет і отримуємо приголомшливий результат. Враховуючи використання бойлера родиною із 4 осіб та споживанням холодної води близько 7 м.куб. на місяць економія становить близько 38 % від тарифу ГВС (гарячого водопостачання).

Хочу зазначити що щорічне технічне обслуговування Вашого водонагрівального приладу не тільки не зменшить встановленні показники ККД (коефіцієнту корисної дії), але і збільшить ресурс нагрівального елемента (закритого сухого тЕна, або відкритого мокрого) у двічі встановленого виробником ресурсу.

Оставьте комментарий